Hernetuotteet

Helppoa ja herkullista herneestä

Herneen matka ruokapöytään:

Herne kylvetään keväällä käyttäen vehnää tukikasvustona. Kesän lämpö ja sopivasti vettä takaa hyvän sadon ja hyvälaatuisen ruokaherneen. Syksyllä, usein syyskuun alkupuoliskolla, herne korjataan puimurilla kuten mikä tahansa muukin vilja. Herne kuivataan lähitilan kuivurissa ja lähimylly tekee siitä rouhetta, hiutaletta ja jauhoa.

Luonnostaan herne on gluteeniton, mutta kuivurissa ja myllyssä käsitellään myös muita kotimaisia viljoja, siksi hernetuotteemme saattaa sisältää jäämiä esimerkiksi vehnästä ja rukiista.

Kuivattu herne

Hernerouhetta käytetään aivan soijarouheen tapaan ja siitä saa loihdittua vaikkapa mielettömän hernekeiton!

Helppo hernekeitto 4:lle:

(valmistusaika n. 1h)

  • 3dl hernerouhetta

  • 1 sipuli

  • 1 porkkana (selleriä, purjoa)

  • n. 7dl vettä

  • savukylkeä tai jauhelihaa

  • suolaa, mustapippuria, meiramia, sinappia

Kuullota hienonnettu sipuli voissa tai öljyssä kattilassa. Lisää joukkoon hernerouhe, paloitellut kasvikset ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja anna keiton kypsyä noin 15 min. Lisää liha. Jatka keittämistä miedolla lämmöllä kunnes herneet alkavat soseutua. 30-40 min. Lisää tarvittaessa vettä keittämisen aikana. Mausta keitto. Kasvisversiossa jätä liha pois ja lisää kasvisten määrää. Kokeile erilaisia kasviksia. Soseuta halutessasi kypsä keitto sauvasekoittimella.

Hernerouhe

Hernerouhetta käytetään aivan soijarouheen tapaan ja siitä saa loihdittua vaikkapa mielettömän hernekeiton!

Helppo hernekeitto 4:lle:

(valmistusaika n. 1h)

  • 3dl hernerouhetta

  • 1 sipuli

  • 1 porkkana (selleriä, purjoa)

  • n. 7dl vettä

  • savukylkeä tai jauhelihaa

  • suolaa, mustapippuria, meiramia, sinappia

Kuullota hienonnettu sipuli voissa tai öljyssä kattilassa. Lisää joukkoon hernerouhe, paloitellut kasvikset ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja anna keiton kypsyä noin 15 min. Lisää liha. Jatka keittämistä miedolla lämmöllä kunnes herneet alkavat soseutua. 30-40 min. Lisää tarvittaessa vettä keittämisen aikana. Mausta keitto. Kasvisversiossa jätä liha pois ja lisää kasvisten määrää. Kokeile erilaisia kasviksia. Soseuta halutessasi kypsä keitto sauvasekoittimella.

Hernehiutale

Hernehiutaleet soveltuvat erinomasesti käytettäväksi esimerkiksi keitoissa ja pihveissä.

Herkulliset hernepihvit:

  • 3dl hernehiutaletta

  • 3dl kiehuvaa vettä

  • 1 sipuli

  • 2 valkosipulin kynttä

  • pala tuoretta chiliä

  • 1-2 tl suolaa maun mukaan

  • ½ tl mustapippuria

  • 2-3 tl curryä

  • 1rkl vehnäjauhoa ( voi korvata gluteenittomalla jauholla)

  • 2 kananmunaa

  • öljyä paistamiseen

Mittaa hernehiutaleet ja kiehuva vesi kulhoon. Lisää pieneksi silputtu sipuli, valkosipuli ja chili sekä muut aineet ja sekoita taikina tasaiseksi. Muotoile taikinasta haluamasi kokoisia pihviä ja paista ne kypsiksi runsaassa öljyssä pannulla. Mikäli haluat voit mainiosti lisätä taikinaan juuresraastetta oman makusi mukaan.

Hernejauho

Proteiinipitoista hernejauhoa voi käyttää suurustamiseen ja leipomiseen. Siitä saakin tehtyä nopeasti maailman parhaat gluteiinittomat ohukaiset!

Kevyet herneohukaiset 4:lle:

valmistusaika n.20min)

  • 3dl hernejauhoa

  • 0.5dl pellavansiemeniä

  • 1tl merisuolaa

  • 4,5-5dl vettä

  • öljyä tai voita paistamiseen

Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Annostele ohut kerros taikinaa voidellulle kuumalle paistinpannulle. Käännä ohukaiset kypsennyksen aikana. Tarjoile mausteisen kasvis- tai kanatäytteen kanssa. Halutessasi voit lisätä taikinaan pinaattia tai nokkosta.