Meidän tila

Meidän tilan tarinaa

Pieni tila täynnä elämää

Olemme pieni luomuviljatila Pohjois-Karjalassa Kiteellä, Ruppovaaran kylässä. Haluamme osaltamme vaikuttaa luonnon moninaisuuteen ja siksi tila on ollut luomussa jo yli kaksikymmentä vuotta. Tilallamme asuu isä-Tapio, äiti-Ulla, tytär-Aino ja poika Ville. Eläimiä meillä on Bali- kukko muutaman kanasen kanssa, onpahan velimies Loisto-kukko Balilla apuna laumaa suojelemassa. Yli 30 -vuotias Melli-poni tuli meille syksyllä 2018 eläkepäiviä viettämään, kaveriksi Melli sai kaksi lammasta Oilin ja Martan. Melli jaksaa vielä pienempiä kantaa selässään ja vähän vankkurikyytiäkin antaa korkeasta iästään huolimatta.  Kissat Martti ja Uuno pitävät huolen kehräämisestä ja että heitä silitellään tarpeeksi.

Vajaa kuusi vuotta sitten laitoimme lypsykarjan pois, emme halunneet kasvattaa tilakokoa satapäiseen karjaan vaan aloimme miettiä miten muutoin pieni tila (muutama kymmenen hehtaaria) voisi elättää perheen ja miten voisimme säilyttää maatilan ympäristön idyllin. Ajatuksia risteili jo ennen toisen lapsen syntymää pienen leipomon laittamisesta ja niinpä emäntä leipoi kotikeittiön leivinuunissa ruisleipää myyntiin jonkin aikaa. Ainon ollessa vajaa kolmevuotinen aloitti emäntä kuitenkin sosiaalialan opinnot ja niin leipominen jäi tauolle. Aikaa kului muuan vuosi ja opintojen ohessa alettiin suunnitella entiseen navettaan niin leipomoa kuin mehustamoa ja kuin kirsikkana kakun päälle GreenCare -toimintaa. GreenCare lyhyesti on eläin- ja luontoavusteista toimintaa, haetaan hoivaa ja voimaa luonnosta ja eläimistä. Toimimme jo tukiperheenä ja maatilaympäristö antaakin tähän hyvät puitteet.

Maatilan pihapiirissä on vanha omenatarha, joka tarjoaa ihanan varjoisan paikan kesähelteellä, tarhan tunnelma vaihtuu aina vuodenaikojen mukaan. Keväällä se on valkeanaan kukkia, yleensä aina jokin puu kantaa hyvin hedelmää, Syksyllä tarha on täynnä kypsiä omenia, joista saadaan erittäin maukasta tuoremehua tilan omassa puristamossa tehtynä. Talomme sijaitsee Ruppovaaran laella, josta on huikeat näköalat ja mäen alla on oma laavu. Laavulle voi tehdä luontoretken ja nuotiolla saa paistaa syötävää ja keitellä kahvit.

Erilaisia viljoja tilallamme viljellään yhä, päätuotteena tänä syksynä on ruokaherne ja sen tukikasvustona vehnä. Vuoroviljelyssä on myös heinä, jota korjataan eläinten ruuaksi pari kertaa kesän aikana. Herneestä lähimylly jalostaa rouhetta, jauhoa ja hiutaletta. Tuotteitamme on saatavilla esimerkiksi Makuvankkurista sekä suoramyynnissä tilalta suoraan. 2020 keväällä uusi leipomomme avattiin ja samalla myös tilamyymälä, jossa omien tuotteiden lisäksi on tarjolla muidenkin lähi-pientuottajien tuotteita.