Hernetuotteet
Herneen matka ruokapöytään... Herne kylvetään keväällä käyttäen vehnää tukikasvustona. Kesän lämpö ja sopivasti vettä takaa hyvän sadon ja hyvälaatuisen ruokaherneen. Syksyllä, usein syyskuun alkupuoliskolla, herne korjataan puimurilla kuten mikä tahansa muukin vilja. Herne kuivataan lähitilan kuivurissa ja lähimylly tekee siitä rouhetta, hiutaletta ja jauhoa. Luonnostaan herne on gluteeniton, mutta kuivurissa ja myllyssä käsitellään myös muita kotimaisia viljoja, siksi hernetuotteemme saattaa sisältää jäämiä esimerkiksi vehnästä ja rukiista.
HERNEKEITTO 4:lle
(valmistusaika n. 1h)
-
3dl hernerouhetta
-
1 sipuli
-
1 porkkana (selleriä, purjoa)
-
n. 7dl vettä
-
savukylkeä tai jauhelihaa
-
suolaa, mustapippuria, meiramia, sinappia
Kuullota hienonnettu sipuli voissa tai öljyssä kattilassa. Lisää joukkoon hernerouhe, paloitellut kasvikset ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja anna keiton kypsyä noin 15 min. Lisää liha. Jatka keittämistä miedolla lämmöllä kunnes herneet alkavat soseutua. 30-40 min. Lisää tarvittaessa vettä keittämisen aikana. Mausta keitto. Kasvisversiossa jätä liha pois ja lisää kasvisten määrää. Kokeile erilaisia kasviksia. Soseuta halutessasi kypsä keitto sauvasekoittimella.
HERNEPIHVIT
Mittaa hernehiutaleet ja kiehuva vesi kulhoon. Lisää pieneksi silputtu sipuli, valkosipuli ja chili sekä muut aineet ja sekoita taikina tasaiseksi. Muotoile taikinasta haluamasi kokoisia pihviä ja paista ne kypsiksi runsaassa öljyssä pannulla. Mikäli haluat voit mainiosti lisätä taikinaan juuresraastetta oman makusi mukaan.
HERNEOHUKAISET 4:LLE
(valmistusaika n.20min)
Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Annostele ohut kerros taikinaa voidellulle kuumalle paistinpannulle. Käännä ohukaiset kypsennyksen aikana. Tarjoile mausteisen kasvis- tai kanatäytteen kanssa. Halutessasi voit lisätä taikinaan pinaattia tai nokkosta.